Nieuws

Flexibele service, goede kwaliteit en een eerlijke prijs.

“Wij bedenken altijd oplossingen”

Heidi van Berkel is samen met haar man 13 jaar geleden begonnen met de fabricage van “piepschuim”(EPS) verpakkingen. “Verse vis, schaal- en schelpdieren, eigenlijk alles wat in onze zeeën leeft, gaat in onze dozen de deur uit. ”Saro is een innovatief bedrijf, legt van Berkel uit. “We luisteren goed naar de vragen van onze klanten en bedenken altijd oplossingen voor ze, zelfs als het eerst onmogelijk lijkt. Wij hebben een eigen ontwerp- en testafdeling en garanderen dat iets pas de deur uit gaat als het goed is”

De laatste jaren is in Europa grote vraag ontstaan naar kleinere verpakkingen. Daarom heeft Saro een nieuwe verpakking voor 2 kilo schelpdieren ontwikkeld. Verder groeit de vraag naar vis, schelp- en schaaldieren buiten Europa. “Dan moet je denken aan dozen met 10, 15 en 25 kilo inhoud .”
De machines van Saro draaien vijf dagen per week non-stop van 7.00 tot 22.00 uur en daarmee in verhouding erg zuinig.

Overal in het bedrijf wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt. Zo wordt het pentaangas dat bij de productie vrijkomt, teruggevoerd naar de gasinstallatie en hergebruikt.Van Berkel “Ook zijn wij zo zuinig mogelijk met grondstoffen, zonder natuurlijk de functionaliteit van de dozen aan te tasten; die moeten loeisterk en flexibel blijven en een hoge isolatiewaarde hebben.
Bijna alle viskisten die in Nederland blijven of komen, worden gerecycled bij bedrijven op Urk en Volendam. Van Berkel “Veel klanten hebben een schrotmachine staan om de dozen te vermalen. Van deze EPS worden bijvoorbeeld bouwproducten en fietshelmen gemaakt”. Saro is trots op de vormgeving van de dozen, waardoor ze -ongeacht hun formaat- altijd onderling gestapeld kunnen worden. “Onze kisten staan zo stevig op elkaar dat er geen folie omheen hoeft. En verschillende afmetingen kunnen samen op een pallet. En let wel, onze dozen zijn moeilijk te openen. Ze hebben een dubbele sluiting vanwege de isolatie. De kou blijft binnen, hoe je de vis ook transporteert”

Artikel uit het magazine Vis , december 2013.


Heidi van Berkel van het IJmuidense bedrijf Sao met eigen ontworpen viskisten op een karakteristieke plek; de vuurtoren. Het lichtbaken is ook in het logo van de in verpakkingen gespecialiseerde onderneming verwerkt. Foto; United Photos De Boer / Poppe de Boer

“Einde aan wiebelende stapel viskisten”

Dankzij Primeur van IJmuidense onderneming.

IJmuiden- Het is een nachtmerrie voor de doorsnee vishandelaar; een stapel viskisten op een pallet die plots begint te wiebelen. En even later storten de kisten als een lawine ineen en ligt de kostbare inhoud verspreid over de vloer. Oorzaak van de falende constructie: kisten van verschillende vormen en formaten die op elkaar gestapeld zijn.

Het in visverpakkingen gespecialiseerde IJmuidense bedrijf Saro hoopt aan die ellende een einde te maken. Na enig denk- en plakwerk plus de nodige gesprekken met mensen uit de vissector is de onderneming tot een ingenieuze oplossing gekomen. De uit polystyreen (piepschuim) opgetrokken kisten zijn aan de onderkant voorzien van soort noppen, waardoor een netwerk van gleuven ontstaat. De randen van de dozen steken ver uit. Met als gevolg dat bij het opstappelen de onderliggende exemplaren naadloos “vastklikken” aan de bovenste piepschuimkisten “Op die manier kan een stapel niet meer verschuiven. Ook kunnen volgens dit principe dozen met verschillende grootte op elkaar worden gelegd”, licht Heidi van Berkel de uitvinding toe. In de bodem van de kist bevinden zich gaten waardoor het smeltwater kan weglopen. De IJmuidense is de drijvende kracht achter het vier jaar geleden opgerichte Saro, vernoemd naar de voornamen van haar eerste twee kinderen Sam en Romy. De zaken bestierd zij vanuit haar woning aan de IJmuidense IJsselstraat. “De kisten laat ik bij een leverancier in Duitsland maken. Per vrachtwagen worden de partijen overgebracht naar onze klanten in heel Nederland van Harlingen tot Zeeland kun je wel zeggen. Het echtpaar Van Berkel heeft al een lange loopbaan in de visserij opgebouwd. Echtgenoot Rob werkte in een grijs verleden bij de firma Vispak aan de Middenhavenstraat, eveneens gespecialiseerd in de productie van viskisten. Het bedrijf ging 13 jaar geleden failliet en de eigenaar besloot iets nieuws op te bouwen in Oeganda. De Van Berkels verhuisden mee, maar moesten een half jaar later tot hun spijt vaststellen dat de zaken niet liepen zoals zij hadden verwacht. Dus keerde zij terug naar Nederland en vestigden zich in het plaatsje Tiel. Zij ging als secretaresse aan de slag en hij bij een groot distributiecentrum van een groot levensmiddelenconcern. Totdat er vier jaar geleden een telefoontje binnen kwam van een IJmuidense vishandelaar; of zij iets voelden voor een terugkeer in de viskistenbranche gezien hun jarenlange ervaring met de materie. “Daar zijn we toen op ingegaan”, stelt Heidi. “We besloten weer terug te verhuizen naar IJmuiden, onze vroegere woonplaats. We vonden namelijk dat je het beste in de plaats kan wonen waar ook de vishandelaren zijn te vinden. Dan zie je direct wat er bij hen speelt. Dat is beter dan vanaf een bureau ergens op een kantoor zaken et doen. “De oude contacten met klanten waren snel weer aangehaald”. Minstens twee keer per week is Heidi in Duitsland om met de kistenproducent te overleggen over speciale wensen van de klandizie. Daarnaast heeft de IJmuidense nog een bijbaantje van tien uur als verkoopster in een winkel. “Langzaam begint het bedrijf te groeien” constateert zij tot haar genoegen. Deze nieuwe vinding is al enthousiast ontvangen. “Geloof me, deze kisten worden een succes in de hele Nederlandse visbranche”

Artikel uit de IJmuider courant van 2003.